1- Tedavi planında tamamen dışarıdan ve yeterince hassas davranılarak hastanın yüzeysel dış genital muayenesi yapılır. Kızlık zarının yapısı ve vajina girişi engelleyecek bir durum olup olmadığı değerlendirilir.
2-Doyumlu bir cinsel yaşam için doyumlu bir eş ilişkisi şarttır. Eşlerin aralarındaki ilişki cinsel sorun veya herhangi bir sebep nedeniyle çatışmalı hale gelebilir.
Bazen eşin cinselliğe bakış açısı ve cinsel davranış özellikleri de probleme neden olup çözümü zorlaştırabilir. Bu nedenle ilişkideki çatışmalar ve ilişkinin dinamiği gözden geçirilerek partner ilişkisi yeniden yapılandırılır. Çözüme ulaşma süresi ne kadar uzarsa eş ilişkisinin bozulma olasılığı da o kadar artar. Bu nedenle gecikme yaşamadan mümkün olduğunca erken tedavi olmak önemlidir.
3- Ardından cinsellikle ilgili temel bilgilendirme yapılır. Çiftin yanlış bilgi ve inançları düzeltilir.
Vajinismuslu bir kadın büyük olasılıkla kendi cinsel organlarını tanımıyor. Cinselliğe dair yanlış bilgilere inanıyor demektir. Vajinismuslu bir kadına önce cinsel organların anatomisi ve cinsel yanıtların fizyolojisi anlatılır. Genel cinsellik anlayışı üzerinde konuşularak, olası yanlış inanışlar değiştirilmeye çalışılır. Bu bilgiler anlatılırken, maket ve videolardan yararlanılarak öğrenme süreci kolaylaştırılır.
4- Kadınlarda cinsel sorun gelişmesinde erken çocukluk yaşantısından kaynaklı olabilir. Birlikte içinde yaşadığı aile ve çevre tarafından kızlık zarlarını yada kadınlığının ve cinselliğinin nasıl özümsendiği de önemlidir. Vajinismus kişinin psikolojik gelişimindeki sağlıklı olmayan bir süreci ifade ediyor olabilir.
5- Hatalı davranışlar değiştirilerek aşk oyunları adı altında eğlenceli egzersizler önerilir. Çifte güzel sevişme sanatı öğrenmeleri yolunda rehberlik yapılır. Vajinismus tedavisi içerisinde yer alan tedavi yöntemleri içinde en önemlisi davranışsal terapilerdir.
Davranışsal Terapiler
Davranışsal terapiler bilişsel terapilere ek olarak uygulanır. İçerisinde bir takım egzersizleri bulunduran tedavi yöntemlerini içerir.